Sladkosti u detí predškolského veku

Sladkosti u detí predškolského veku
Deti majú rady sladkosti... Avšak je len na Vás, v akom období je so sladkosťami zoznámite. Kým dieťa nespozná sladkú chuť nebude ju vyžadovať, ale je jasné že sa tomu nemôžete vyhýbať do nekonečna. Kedy je teda správny čas začať dieťaťu kupovať zmrzlinu, sušienky a ostatné pochutiny, ktoré nie sú priamo prispôsobené malým deťom?

Sladkosti z jedálneho lístka detí úplne vylúčiť nedá, pretože so sladkou chuťou sa deti stretnú už v ranom veku keď pijú materské mlieko. Je ale potrebné sa sladkosťami nakladať veľmi opatrne. Do jedálnička je zaraďovať vo vhodnom množstve a vo vhodnom čase. Ak sa totiž deti naje sladkostí odmietajú potom základnej stravu a prichádza tak o dôležité živiny. Sladkosti navyše majú vysokú energetickú hodnotu, sú zdrojom cukrov, nevhodných tukov a väčšina z nich je chemicky "vylepšená", čo môže spôsobovať vyrážky a alergickým deťom závažnejšie prejavy potravinovej alergie.

 

Na čom si Vaše deti môžu zdravo zamaškrtiť?

  • Müsli tyčinky, ovsené sušienky

  • čerstvé ovocie, napríklad aj v podobe šalátov, špízov či jednohubiek

  • múčniky s ovocím (najlepšie doma pripravené)

  • kvalitné jogurty doplnené čerstvým ovocím

  • našľahané tvarohové dezerty s čerstvým ovocím

  • puding doplnený čerstvým ovocím

Radšej NIE!

  • tučné múčniky

  • cukríky

  • lacné cukrovinky

  • oblátky, rezy a podobne

  • sladené limonády

Starí rodičia rozmaznávajú

Ako rozumní rodičia nechcete učiť deti na sladké, starí rodičia však túto vašu "výchovnú líniu" narúšajú a často kupujú deťom sladkosti. Čo s tým?

Starí rodičia by mali úplne rešpektovať vaše rozhodnutia a nepodrýva vašu autoritu. Je dobre, keď majú k dieťaťu kladný vzťah, avšak nemali by si ich kupovať a rozmaznávať práve sladkosťami.

 

Tipy na domáce sladkosti:

Ovsené Karolinky

Suroviny: 100g ovsených vločiek, 100g hladkej múky (najlepšie celozrnnej), 80g masla alebo iného tuku, 60 g prírodného cukru, 1 vajce, 2-3 lyžice nadrobno pokrájaných hrozienok, štipka soli, trochu mlieka, tuhšia zaváranina na plnenie z ovsených vločiek, preosiatej múky, zmäknutého tuku, cukru, vajcia, prepláchnutých a pokrájaných hrozienok a štipky soli vypracujeme vláčne cesto. Podľa potreby pridáme trochu mlieka.

Zo surovín vytvoríme cesto a tvarujeme guličky, prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie a do ich stredu urobíme jamku, ktorý vyplníme zaváraninou. V predhriatej rúre upečieme.

Mrkvovej mesiačiky

Suroviny: 100g celozrnnej múky, 100g hladkej múky, 200g jemne nastrúhanej mrkvy, 60 g masla alebo iného tuku, 2 lyžice nastrúhaných lieskových orieškov (nemusí byť), citrónová šťava, trochu bieleho jogurtu, práškový a vanilkový cukor na obalenie z preosiatej múky, jemne nastrúhanej mrkvy, zmäknutého tuku, nastrúhaných orieškov, citrónovej šťavy a bieleho jogurtu.

Vypracujeme vláčne cesto. Z neho vyvaľkáme plát, z ktorého formičkou vykrajujeme mesiačiky alebo iné tvary. Prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme doružova. Ešte horúce mesiačiky obaľujeme v zmesi práškového a vanilínového cukru.

Tvarohový chlebíček

Suroviny: 200g celozrnnej múky, asi 200g hladkej múky, 250g mäkkého tvarohu, 100 g masla alebo iného tuku, 100g prírodného cukru, 2 vajcia, 100g sušeného ovocia a hrozienok, asi 5 lyžíc mlieka, 1 prášok do pečiva, štipka soli, vajce na potretie, zmäknutý tuk rozotrený s cukrom, pridáme mäkký tvaroh, vajcia, mlieko, soľ a preosiatu múku s práškom do pečiva.

Vypracujeme cesto do ktorého zapracujeme prepláchnuté a pokrájané sušené ovocie a hrozienka. Po vypracovaní vláčneho cesta, z ktorého vytvarujeme chlebíček, ktorý prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme dozlatista.

 

Chcete byť informovaný o ďalších zaujímavostiach?
Zostaňme kamaráti na Facebooku a budú sa Vám zobrazovať nové články! https://www.facebook.com/zdravileky.
​Alebo stačí dať like! https://www.facebook.com/zdravileky.

Odoslať článok známemu   Vytlačiť